't stadthuys - Reisverslag uit Malakka, Maleisië van Tuktuk - WaarBenJij.nu 't stadthuys - Reisverslag uit Malakka, Maleisië van Tuktuk - WaarBenJij.nu

't stadthuys

Door: joyce

Blijf op de hoogte en volg Tuktuk

21 Maart 2007 | Maleisië, Malakka

melaka ligt op slechts 2,5 uur rijden van kuala lumpur. na heel wat gesleep met onze koffer (het was mijn idee om de rugzak thuis te laten en decadent te backpacken met een koffer, steven is hier natuurlijk heel 'gelukkig' mee), het ontwijken van verschillende illegale busmannetjes en het vinden van het juiste perron zaten we dan in onze luxe bus (wij vinden al snel iets luxe...) naar melaka. de maleisische bussen zien er veel beter uit en zitten stukken lekkerder, zeker voor 'lange' hollanders. het busstation van melaka ligt natuurlijk helemaal buiten het centrum - zoals gewoonlijk in azie - dat betekende dus overstappen op de stadsbus (gammel oud groen wrakje). op advies van de buschauffeur stapten we voor 't stadhuys uit.

we hebben behoorlijk wat moeten draaien met de kaart om de juiste weg naar ons guesthouse te vinden, hoog aangeprezen door onze reisbijbel. het bleek dus een hippy-esk tentje te zijn waar de eigenaars continu stoned zijn en de huiskat je agressief een flinke tik geeft als in de buurt komt. maar voor 30 ringgit mag je niet klagen. het bed sliep goed en er hing zelfs een klamboe boven (weliswaar bewoond door wild prikkende vliegen). met de typische malaisische fondue, waarbij je je stokjes vlees, vis, groentjes en brood sopt in een pot met kokende satesaus, en een avondwandeling door het roze geverfde historische centrum hebben we onze eerste dag in melaka afgerond.

een koude douche maakte ons net iets te vlug wakker. nog voor het ontbijt hebben we onze spulletjes verhuisd naar het gezellig contemporary ingerichte guesthouse om de hoek. in 't heerenhuys hebben we een heerlijk brits ontbijtje opgesmikkeld (zelfs de witte bonen in tomaten saus smaakte lekker!) om vervolgens onze zelf uitgestippelde stadswandeling te beginnen. de straten van melaka's chinatown staan vol met oude chinese shophouses met nederlandse, britse en portugese gevels. het lijken kleine huisjes te zijn, maar eenmaal binnen moet je voorbij drie loft-size leefruimtes en twee binnentuinen voordat je in de 'achtertuin' staat. de antieke trappen, houten vloeren en tropische louvre-ramen maken het helemaal af. wij zouden hier zo kunnen wonen!

de shophouses worden afgewisseld met kitscherige chinese tempels & offerplaatsen, sobere moskeeen, overvolle antiekwinkels en karaktervolle cafeetjes. aan de andere kant van de rivier staat het roze oudhollandse stadthuys op een heuvel, daarnaast een oorspronkelijk nederlands gereformeerde kerk (ook roze), op het pleintje een fontein met afbeeldingen de oude britse koningin elizabeth en om de hoek een overweldigende ruine van een koloniale portugese kerk. na een dag wandelen in zo'n omgeving hebben we de middag in stijl afgesloten met een mini high tea (met home made scones!). 's avonds hebben we jummie maleisisch gegeten bij een portugees hoekcafe. braziliaanse muziek op de achtergrond, een goed wijntje erbij en een romantisch uitzicht op de smalle straten van melaka.

• 25 Maart 2007 - 11:32

Marlous:

Wat is reizen toch leuk! Ik kom zeker een keer op bezoek, waar jullie ook zitten.

Kus Marlous