gung hei faat choi - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van Tuktuk - WaarBenJij.nu gung hei faat choi - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van Tuktuk - WaarBenJij.nu

gung hei faat choi

Door: joyce

Blijf op de hoogte en volg Tuktuk

22 Februari 2007 | Thailand, Bangkok

katten hebben een hekel aan water. dat beloofde een aangename (chinese) nieuwjaarsdag te worden, want miu moest in bad. een hevig gevecht, vier armen vol kattenkrabben en een boze poes verder was het resultaat een ‘verzopen katje’ (zie de foto hieronder) en een drijfnatte badkamer. na een flinke poetsbeurt, gelukkig droogt hier alles snel op, konden we dan eindelijk van de eerste dag van het jaar van het gouden varken genieten.

chinatown ligt aan de overkant van de chao phraya rivier, dus enkel een bootritje lag tussen ons en de firecrackers. dat is trouwens niet helemaal waar, want naast ons appartementengebouw staat een chinese tempel waar de vorige avond al behoorlijk wat rotjes zijn afgestoken. chinatown in bangkok bestaat uit een heel drukke hoofdstraat en een labyrint aan smalle straatjes en doorgangetjes. op nieuwsjaarsdag ziet yaowarat (hoofdstraat) rood van de nieuwe t-shirtjes, lampionnetjes en pas geschilderde voordeuren. en het is er hartstikke gezellig. vol met kraampjes, eetstalletjes en thaise chinezen. we hebben weer allerlei nieuwe hapjes geprobeerd en natuurlijk ook een kijkje genomen in de grootste en belangrijkste tempel van chinatown, than fa. hele bundels wierook worden geofferd gepaard met wensen voor het nieuwe jaar.

en dit jaar valt er veel te wensen want het jaar van het gouden varken staat voor voorspoed, macht en veel geld. bovendien komt zo’n jaar maar eens in de 60 jaar voor. heel china staat dan ook op z’n kop met een overvloed aan zwangere vrouwen en door de een-kindpolitiek een chronisch gebrek aan ziekenhuisbedden. als je namelijk geboren wordt in het jaar van het gouden varken dan ben je volgens de chinese traditie ‘geboren voor voorspoed en macht’. geen slecht geboortejaar dus.

na uren ‘wachten’ heb ik trouwens nog een glimp kunnen opvangen van de thaise kroonprinces. volgens de traditie brengt ze elk jaar een bezoekje aan than fa tempel en loopt ze vervolgens door thanon yaowarat, hevig beveiligd en met – voor het gewone volk – een verbod om foto’s te nemen. bovendien had ik (en veel andere farang) gedacht dat er na haar bezoek een parade zou beginnen met chinese draken... niet dus. better luck next year!

we hadden trouwens wel geluk dat nieuwsjaarsdag op een zondag viel, anders had steven gewoon moeten werken. in thailand wordt nieuwjaar in april gevierd, en dan trekken ze daar ook meteen maar vier dagen voor uit. Sawasdee pi mai!

• 22 Februari 2007 - 15:46

Marlous:

Je hebt je goed vermaakt hoor ik al en de foto's zijn ook erg mooi. Wat mij echter verbaasde is dat ik een spelfoutje zag, tenzij je het engelse woord bedoelde. Het is namelijk prinses en geen princes. Maar goed, in het buitenland wonen is niet goed voor je nederlands. Haha.

Kus Marlous

• 22 Februari 2007 - 17:19

Free:

Haha! Heb medelijden met Miu! Ik moet snel op bezoek komen, ziet er heel mooi uit daar!!
    X Free